1600 school-woorden

Welke woorden heb je nodig om schoolboeken te kunnen begrijpen? Een klein berichtje in Binnenlands Bestuur meldt dat in Amsterdam een lijst is opgesteld van 1600 woorden die kinderen nodig hebben om in het VMBO-onderwijs te kunnen functioneren. Het Instituut voor Taalonderzoek en -onderwijs van de UvA richtte zich bij het maken van de lijst op ‘schooltaalwoorden’.

Uit de keuze van woorden blijkt wel dat de schoolboeken zelf mogelijk aan vervanging toe zijn. Veel woorden in de lijst lijken wel Oud-Hollands proza: bijvoorbeeld ‘ambacht’, ‘fornuis’ of ‘van heinde en verre’. Ook is de consistentie soms ver te zoeken: het woord enerzijds hoort tot de verplichte kost, maar anderzijds niet. Het woord onjuist zit er wel bij, maar juist weer niet. De lijst lijkt dus nogal willekeurig samengesteld. Een woord dat de lijst overigens wel haalde (maar onwillekeurig niet).

Zou het ook een idee zijn om een lijst op te stellen van woorden die je nodig hebt om in een organisatie te gaan werken? Welke 1600 werk-woorden zouden daar dan in staan?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *