Cursus Politiek-bestuurlijke sensitiviteit

In de praktijk ontmoet ik vele professionals met passie voor hun vak die worstelen met de politiek-bestuurlijke context waarin ze werkzaam zijn. Ze stellen zichzelf vragen als:

• Waarom wordt een gedegen beleidsvoorstel toch niet door mijn bestuurder overgenomen?
• Onze organisatie werkt voor 21 gemeenten. Daar spelen zó veel belangen; moet ik daar allemaal rekening mee houden of vooral mijn eigen koers varen?
• Bestaat effectief werken in een politiek-bestuurlijke omgeving wel? Het duurt altijd zo lang!
• De politiek wil dat burgers in de wijk initiatieven nemen. Als ze dat doen en ik ondersteun hen daarbij, krijg ik geen enkele medewerking van mijn collega’s op het stadhuis. Hoe verander ik dat?
• Mijn bestuurder verplaatst vaak afspraken en ik spreek hem nooit langer dan een half uurtje. Daardoor begin ik al gehaast aan ons gesprek. Hoe zorg ik dat ik toch effectief kan communiceren?

Ook ik heb met dit soort vragen geworsteld in de twintig jaar dat ik in publieke organisaties werkte. Totdat ik ontdekte dat je ook met plezier kunt werken in een bestuurlijke context. Dat lukt als je meer inzicht krijgt in je omgeving én in de manier waarop jij als persoon op de dynamiek in die omgeving reageert. Intussen heb ik ook als trainer met meerdere groepen cursisten gewerkt aan hun politiek-bestuurlijke sensitiviteit. Het is mooi om te zien hoe zij in korte tijd anders gingen kijken naar hun bestuurlijke omgeving, nieuwe stappen zetten en slimmer gingen adviseren

Compacte, praktijkgerichte cursus

Hoewel een dergelijke cursus dus veel oplevert, is de realiteit dat er in publieke organisaties op dit moment minder tijd en geld is voor opleidingen. Daarom heb ik nu een compacte variant ontwikkeld van de praktijkgerichte cursus: “Succesvol werken in een politiek-bestuurlijke context”. Mijn eigen praktijkervaring én de ervaringen vanuit eerdere cursussen zijn daarin verwerkt. Door de nieuwe opzet blijft de investering in tijd en geld beperkt.
Het resultaat blijft: door het volgen van de cursus maak je jouw aanpak als professional direct effectiever. Je krijgt een andere kijk op politiek-bestuurlijke processen en je eigen communicatie met bestuurders en stakeholders. Tijdens de cursus werk je aan de hand van je eigen praktijkcasus. Dit betekent dat je de inzichten die je opdoet meteen in de praktijk kunt toepassen. De groep bestaat uit maximaal 10 deelnemers, zodat er veel ruimte is voor het bespreken van jouw vraagstukken.

De cursus is bedoeld voor deelnemers die minimaal op HBO-niveau werkzaam zijn in een publieke organisatie. Cursisten met wie ik eerder gewerkt heb waren afkomstig uit gemeenten, veiligheidssector (Politie, Brandweer, GGD), woningbouwcorporaties en samenwerkingsverbanden (Veiligheidsregio, Omgevingsdienst, onderwijs). Deelnemers zijn enthousiast over mijn vakkennis in combinatie met de praktijkgerichte manier waarop ik hen uitdaag zich verder te ontwikkelen.
Opzet van de cursus

De cursus is gebaseerd op het principe van ‘blended learning’. Je gaat aan de slag op je werkplek én je ontmoet je medecursisten tijdens twee intensieve dagen.
In totaal bevat de cursus vier onderdelen:

1) Casus uitwerken : als eerste stap werk je met behulp van het cursusmateriaal aan een frisse kijk op je praktijkcasus.

2) Politiek-bestuurlijke context in kaart brengen
Op de eerste cursusdag breng je samen met je medecursisten je politiek-bestuurlijke context in kaart. Daarbij werken we met modellen en methodieken aan thema’s als:
o diagnose van je vraagstuk
o analyse van adviesvragers, stakeholders en krachtenveld
o herkennen van communicatiestijlen van bestuurders

3) Praktijkopdracht uitwerken
Tussen de eerste en tweede studiedag werk je een opdracht uit in je eigen werkomgeving

4) Versterken van je eigen adviesstijl
Op de tweede cursusdag (na 3 weken) werk je samen met je medecursisten aan het versterken van je eigen adviesstijl. Daarbij werken we met modellen en methodieken aan thema’s als:
o rollen in het politiek-bestuurlijk theater
o de kunst van het waarderend benaderen
o vasthouden van je professionele koers

Opbrengst en investering
In de cursus doe je veel nieuwe inzichten op. Je werkt aan je eigen praktijkcasus zodat je de inzichten meteen in de praktijk kunt toepassen. Aan het eind van de cursus beschik je over een persoonlijk actieplan waarmee je het komende half jaar verder kunt.

Deze nieuwe, compacte variant van de cursus ‘Succesvol werken in een politiek-bestuurlijke context’ wordt nu aangeboden voor de scherpe introductieprijs van € 597,– (excl. BTW). Dit is inclusief het cursusmateriaal en twee cursusdagen op locatie. Locatiekosten zijn bij deze prijs niet inbegrepen; bij open inschrijving wordt een locatie bepaald die voor de deelnemers zo centraal mogelijk gelegen is.

De locatiekosten (inclusief lunch) bedragen dan per persoon ca. € 50 (excl. BTW) per trainingsdag.

Aanmelden voor deze cursus kan door een mail te sturen naar info@connecta.nl. Ook voor vragen kun je natuurlijk bij mij terecht. Bel me dan op 06 54233288. Ik spreek je graag!

Trainer
Ik ben Pauline Zwart, verandermanager en docent. Al jaren help ik professionals uit de publieke sector met vernieuwende manieren van samenwerken en praktijkleren vanuit mijn bedrijf Connecta. Ook voor opleidingsinstituten als NCOI en Pro Education geef ik cursussen en trainingen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *