Een dag om stil te staan….

Als er één dag in het jaar vraagt om stilstaan, dan is het vandaag wel. Het is 21 december, de dag van de winterzonnewende.  Volgens de I-Tjing, het Boek van Verandering, is dit het moment met maximale ‘yin’. In de natuur is het stil.  Ik geloof erin dat we als mens echt deel van de natuur en de seizoenen zijn. Ook voor ons is dit een natuurlijk moment om stil te staan, te ontvangen en vooral geen nieuwe dingen te beginnen.

iStock_000014115888Large (1)

Hoe moeilijk is stilstaan voor jou? Ik merk zelf dat het (vooral na een drukke periode) tijd vraagt om echt stil te gaan staan. Dat blijkt ook wel: ik hang vandaag weliswaar rustig in huis rond maar wil toch ook een blog typen over deze bijzondere dag.

Toch weet ik dat stilstaan, afscheid nemen, schoonmaken, de balans opmaken en loslaten passen bij dit moment. Wilskracht zit me nu meer in de weg dan dat het helpt.

Als veranderkundige vind ik het een mooie gedachte dat verandering in organisaties, net als in de natuur, ook gewoon een proces is dat vanzelf gaat.  Wat we nu laten vallen, wordt de humus waarop over een paar maanden nieuwe dingen groeien. Na vandaag wordt het vanzelf weer lichter. Uit wat nu dood lijkt groeit straks nieuw groen. Een alternatief voor veranderplannen maken is: kijken wat zich vanzelf wil ontwikkelen en dat ondersteunen. Misschien een mooie manier van doen voor 2015?

Ik wens iedereen voor vandaag een stille dag toe en voor de komende feestdagen vooral veel rust en samen-zijn. Tot volgend jaar!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 thoughts on “Een dag om stil te staan….