Is september het nieuwe januari ?

Voor kinderen verandert er rond 1 september meer dan rond 1 januari. Een nieuw schooljaar, een nieuwe klas… misschien wel een hele nieuwe school of universiteit. Herinner jij je nog de grote verandering van oudste basisschoolleerling naar ‘brugpieper’? Daarop terugkijkend zie je dat je een groot vermogen hebt om met veranderingen om te gaan.

Als werkende volwassene is september meestal niet zo’n speciaal overgangsmoment meer. Toch merk ik dat september zich leent voor stilstaan, reflectie en plannen maken. Een soort oud-en-nieuw dus. Wat wil ik nog doen dit jaar? Wat wil ik gaan leren? Ook voor volwassenen kan september immers de start van het leerseizoen zijn.

In de natuur is deze periode er één van genieten van late bloei. De zon heeft nog kracht en tegelijk kun je de herfst al ruiken en voelen. We vergeten vaak dat ook wij onderdeel zijn van de seizoenen. Toch is dat zo. Ook als je vandaag in de auto zit of werkt in een raamloos kantoor kun je kiezen voor een ritme dat past bij september. En dat betekent: nagenieten van de zomer en je realiseren dat maar liefst één derde van 2015 nog voor je ligt.

verandering seizoenEen week of drie geleden maakte mijn man Martin deze foto in Zeeuws-Vlaanderen. We kampeerden daar met onze kleine ‘vintage’ caravan op een prachtige boerencamping aan de Schelde. Tijdens een avondrit zagen we hoe mooi het oogsten met een combine kan zijn. Natuur, mens en machine in het ritme van het seizoen. Een bijzonder moment waarvan ik nageniet door naar de foto te kijken.

Sinds de vakantie ben ik weer aan het werk voor verschillende opdrachtgevers. Maar ook heb ik ruimte gemaakt om dit najaar te ontwikkelen en te leren. In september ga ik naar de internationale conferentie van Certified Management Consultants (waarvan ik er zelf ook één ben). Ik kijk er naar uit om tijdens deze twee dagen de nieuwste inzichten te leren over veranderen en organiseren. Natuurlijk hou ik je daarvan op de hoogte via mijn blog en social media! Ook lijkt het me bijzonder om internationale collega’s te ontmoeten.  Eind september start ook een jaarleergang over de I Tjing en de seizoenen. Ik wil me persoonlijk en vakmatig verdiepen in dit bijzondere, eeuwenoude gedachtegoed over verandering.

Heb jij ook al ideeën over hoe je in september wil nagenieten, oogsten en leren? Als dat nog niet zo is, heb ik een simpele tip voor je. Zoek naar één foto die voor jou het thema ‘nagenieten van zomer 2015’ representeert. Laat die rustig op je inwerken. Wat zegt deze foto over hoe je de komende vier maanden wilt leven, werken en leren?

Als je geïnspireerd bent om in het najaar nog een flinke sprong te maken in je eigen ontwikkeling of je zakelijke project, dan is mijn korte programma ‘Verandersprong‘ misschien iets voor jou. Met drie praktische stappen slaag je erin om, samen met mij, je project of verandering echt in beweging te krijgen. Bel me als je meer wilt weten!