September: tijd voor nagenieten en oogsten

Het is vandaag 1 september, een dag van flinke files en volle agenda’s. Nederland versnelt: nog maar vier maanden en 2014 is alweer voorbij. In veel organisaties is de herfst de tijd waarin iedereen rondrent (want er moet nog zoveel) en alweer nieuwe plannen maakt voor 2015. Maar klopt dat eigenlijk wel?

In de natuur is deze periode er juist één van genieten van late bloei en van oogsten. De zon heeft nog kracht en tegelijk kun je de herfst al ruiken en voelen. We vergeten vaak dat ook wij onderdeel zijn van de seizoenen. Toch is dat zo. Ook als je vandaag in de auto zit of werkt in een raamloos kantoor kun je kiezen voor een ritme dat past bij de maand september. En dat betekent: nagenieten van de zomer en je realiseren dat maar liefst één derde van 2014 nog voor je ligt. Tijd genoeg dus om te oogsten.  Die plannen voor 2015 kunnen nog wel even wachten.IMG_0261

Nagenieten van de zomer doe ik zelf meteen als ik naar deze foto kijk…… Een week of drie geleden werd deze foto op Terschelling gemaakt door mijn stiefzoon, die daarna heel stoer de zee indook. Een fijn en bijzonder moment, dat ik meteen opnieuw beleef door naar de foto te kijken.

Full speed?

Ook ik ben sinds de vakantie weer fullspeed aan het werk gegaan voor verschillende opdrachtgevers. Dat was fijn maar leidde ook tot onrust. Ik weet inmiddels wel waar die vandaan komt: ik laat dan teveel de agenda van anderen leidend zijn. Mijn eigen doelen (en die van mijn bedrijf) plaats ik teveel op de achtergrond. Deze week heb ik daarom een dag ingeruimd om mijn plan voor 2014 bij te werken. De foto van Terschelling is daarbij mijn inspiratiebron. Dit najaar wil ik veel buiten zijn en meer van mezelf laten zien in het contact met anderen, of dit nu privé of zakelijk is. Ook ruim ik tijd in om mijn kennis en kunde te delen met een bredere kring van mensen in mijn netwerk. Daarbij is mijn uitdaging om geen nieuwe creatieve plannen te maken, maar om gewoon door te bouwen en te oogsten. Mijn oorspronkelijke plan voor 2014 was immers zo gek nog niet.

Wil jij september ook gebruiken om na te genieten en te oogsten in plaats van te gaan rennen op weg naar 2015? In dat geval deel ik graag drie praktische stappen met je.

Drie praktische stappen

Met deze drie acties kun je weer helemaal scherp krijgen hoe jij in het derde deel van 2014 wilt bouwen en oogsten.

  1. Zoek naar één foto die voor jou het thema ‘nagenieten van zomer 2014’ representeert. Laat die rustig op je inwerken. Wat zegt deze foto over hoe je de komende vier maanden wilt leven en werken?
  2. Bekijk de plannen en doelen voor 2014 die je begin dit jaar hebt gemaakt. Welke doelen heb je al gerealiseerd, en welke nog niet? Bepaal één (bestaand) doel voor 2014 dat voor jou essentieel is. Op welk vlak wil je in ieder geval dit jaar nog bouwen en oogsten? Welk effect kan dit hebben op je andere doelen?
  3. Besteed de komende 30 dagen de eerste 15 minuten van elke dag aan je doel. Laat Facebook en je mailbox gesloten. Misschien wil je iemand bellen, een actielijstje maken, opruimen of iets nieuws leren. Stel vast wat bijdraagt aan het bereiken van je doel en doe dat.

Welke foto laat zien wat voor jou zomer genieten is? En welk doel kies je om in september verder aan te bouwen en te oogsten? Je kunt je reactie achterlaten in de box hieronder. Vind je het lastig om alleen te werken aan je doel? Deze maand heb ik tijd ingeruimd om drie lezers van mijn blog een stap verder te helpen hiermee. Bel me (06 54233288) of mail en we maken een afspraak.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *