The Ocean Clean Up: inspiratie om zelf ook te veranderen

Eén persoon kan in de wereld een grote verandering teweeg brengen. Zo’n persoon is Boyan Slat. In 2014 maakte ik kennis met zijn idee: het opruimen van de gigantische hoeveelheden plastic in de oceanen. De naam van dit project:‘The Ocean Clean Up’.

Boyan was een gedreven,18-jarige student. Hij bedacht een oplossing voor één van de grootste milieuproblemen van deze tijd en ging daarmee gewoon aan de slag ! Ik vond dat enorm inspirerend en ook een wake-up call waardoor ik zag wat wij de natuur (en daarmee onszelf) aandoen. Een enorme hoeveelheid plastic bedreigt het leven in de oceaan. Vissen, zeedieren en vogels sterven doordat ze erin verstrikt raken. Het plastic komt in de voedselketen.

In de afgelopen jaren bleef ik Boyan en de Ocean Clean Up volgen. Ik zag hoe hij mensen om zich heen verzamelde die geïnspireerd werden. Technici en filmmakers stelden zich beschikbaar om het idee uit te werken en te promoten. Er startte een crowdfunding campagne in 2014, waar ik ook aan meedeed.

Het idee ontwikkelde zich tot een prototype, dat werd getest en doorgetest. Er kwam meer aandacht en meer funding. En nu is het zaterdag 8 september echt zover: het eerste werkende Ocean Clean Up systeem vertrekt vanuit de San Francisco Bay naar de ‘Great Ocean Garbage Patch’. Ik kijk er naar uit om het live te volgen ! Des te leuker om dat we dit voorjaar met vrienden hebben gezeild op de San Francisco Bay.

Voor mij is er sinds 2014 ook persoonlijk iets veranderd. Toen we ons plasticafval gingen scheiden, was ik geschockeerd. Wat een volume ! Daar begint dus het probleem.

We proberen nu steeds minder plastic te gebruiken. Het laatste jaar is daar een versnelling in gekomen. Door een voorbeeld te nemen aan jonge mensen, zoals Boyan, zie ik dat mijn acties kunnen helpen om een wereldwijd probleem aan te pakken. Het moet anders. Maar hoe ? Dat is nog een zoektocht. Kan mijn kennis van veranderkunde daarbij helpen?

Ik ben ermee aan de slag en ik deel dat graag met jullie via mijn blog. Wat je mag verwachten zijn praktische tips, komische worstelingen en een reflectie daarop vanuit de veranderkunde. Doen jullie mee?

One thought on “The Ocean Clean Up: inspiratie om zelf ook te veranderen

Comments are closed.