Verhalen over de wijk

Vandaag opent ‘The Ministry of Stories’ in het OostLondense Hoxton. Het Engelse project is afgekeken van de stadsverhalenprojecten die Dave Eggers in de Verenigde Staten startte. De winkel ziet er van buiten uit als een kruising tussen een feest- en fantasywinkel. Monsters zoals Mrs. Flabbergastic zijn het handelsmerk van The Ministry.

Van binnen gaat het om schrijf- en leesworkshops. Het verhalenproject is bedoeld om kinderen uit de wijk te laten ervaren wat een plezier het geeft om te schrijven. ‘The Ministry of Stories’ zal gratis verhalenworkshops zal geven in het straatarme Oost-Londen. “Het gaat niet alleen om verhalen,” zo voegt Hornby toe, “Ook om liedjes, toneel, journalistiek en graphic novels.”

Ook in Nederland kennen we dit soort initiatieven. Zo is Kern8 in Alkmaar begonnen met het project Verhalen in de wijk. Dat is niet gericht op kinderen maar juist op oudere buurtbewoners. Zij zitten vol verhalen over belevenissen in hun lange leven, over zomers van vroeger en winters van nu. Verhalen roepen van alles op:gevoelens van herkenning, van meeleven en meegenieten. De deelnemers zijn verteller en luisteraar en merken dat er meer overeenkomsten dan verschillen bestaan tussen wijkbewoners.

Welke verhalen zouden verbinding brengen in jóuw wijk?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *