Fietsend de campings langs – ook dat is besturen (1/8)

Veel professionals in de publieke sector houden van hun vak en willen iets betekenen in hun dorp of stad.  De verhouding met bestuurders ervaren ze vaak als moeilijk; dat hoor ik in de trainingen Politiek-Bestuurlijke sensitiviteit die ik een paar keer per jaar geef. Toch kan samenwerken met bestuurders ook inspirerend zijn. Er zijn bestuurders die midden in de samenleving staan en volop samenwerken met professionals die dat ook willen.

Social media burgemeester

Op de kaart van gemeentes met een Twitterende burgemeester zie je in het uiterste oostpuntje van het land een donkergroen vak. Dat betekent dat daar de meest intensief Twitterende burgemeester van Nederland werkt. Michael Sijbom is een burgemeester die ik heb leren kennen als iemand die met twee benen in de ‘klassieke’ overheid én in de netwerkdemocratie staat. Hij is actief op Twitter, Facebook en andere media en heeft duizenden volgers. Communicatie vindt hij belangrijk en hij gebruikt daarvoor alle middelen. In een Prezi presentatie laat hij wat voor hem de rol is van een burgemeester in de netwerksamenleving. De Prezi bevat mooie voorbeelden van hoe hij communiceert vanuit de verschillende rollen van een burgemeester.

Sijbom doet dat met gevoel voor de locale context. Losser is een uitgestrekte gemeente met meerdere kernen. Sijbom heeft als doel om in de gemeente de verbinding te versterken én om Losser (dat relatief veel inkomsten uit toerisme heeft) in heel Nederland op een positieve manier op de kaart te zetten.

Hij wil benaderbaar zijn voor iedereen en is volgens eigen zeggen de enige burgemeester in Nederland die zijn 06-nummer op de website van de gemeente heeft staan. Anderen vragen hem of hij niet te vaak ‘lastig gevallen wordt’. Zijn reactie is dan: ‘lastig vallen doet niemand mij, tenzij ze zouden gaan schelden. De praktijk leert dat mensen mij nooit zonder reden bellen’.

Van klassieke overheid naar netwerkdemocratie

Voor mij past deze burgemeester mooi in de ontwikkeling van de ‘klassieke’ overheid naar de netwerkdemocratie. Hoogleraar Bestuurskunde Roel in ’t Veld beschrijft helder hoe

de ontwikkeling naar een netwerkdemocratie gepaard gaat met een enorme toename van de complexiteit waarmee de samenleving functioneert en verandert. Het vraagt van professionals en burgers om een andere manier van observeren, van je omgeving waarnemen. En het vraagt om een samenleving waarin burgers, naast politici en professionals, scheppers van instituties en voorzieningen zijn.

Ik zie Michael Sijbom doen wat Roel in ‘t Veld hier beschrijft. Hij is burgervader en Voorzitter van Raad en College. Tegelijk staat hij continu in de samenleving. Dat doet hij al twitterend, maar ook op de fiets.  Zelf zegt hij in een interview met Binnenlands Bestuur:

Iedereen die bij de overheid werkt, moet in mijn ogen ook vaak op straat te vinden zijn. Wil je echt horen, voelen en zien wat er in de gemeente speelt moet je af en toe naar buiten.
En dat helpt op een natuurlijke manier bij samenwerking met burgers, toeristen, ondernemers, verenigingen en de gemeente. Sijbom brengt die samenwerking in beeld op zijn Facebook pagina en versterkt daarmee een beweging die al gaande is. Besturen in de netwerkdemocratie krijgt zo een praktisch gezicht.

Inspiratie voor jou?

Dit is het eerste artikel in een reeks van acht die ik schrijf op mijn blog, bedoeld om je te inspireren bij samenwerken met burgers. De artikelen zijn een mix van eigen praktijkervaring, wetenschappelijke kennis en tips van de vele professionals die ik spreek over dit thema. Als je geen artikel wilt missen, meld je dan hier aan. Je ontvangt dan de volgende artikelen in je inbox. Voor meer inspiratie kun je ook mijn eboek ‘Beter met Burgers‘ bestellen.

Ken jij ook een bestuurder die midden in de netwerksamenleving staat en daar ook een visie op heeft? Ik vind het leuk om jouw voorbeelden te horen.  Dat kan via mijn FacebookpaginaTwitter of LinkedIn. Tot snel!

3 thoughts on “Fietsend de campings langs – ook dat is besturen (1/8)

  1. Pingback: connecta.nl

Comments are closed.