Wat zingt Michael Jackson over problemen en problematieken?

Muziek kan heel inspirerend zijn… Luisteren naar muziek vermindert stress en geeft je nieuwe energie. Ik vroeg me laatst af of muziek ook helpend kan zijn in verandertrajecten. Bij ‘veranderen’ hebben we vaak het beeld van iets dat móet, dat vermoeiend is en tot stress leidt. Zou muziek daarbij iets kunnen betekenen?

Op Facebook stelde ik daar een vraag over. Wie heeft er een favoriet muzieknummer dat over veranderen gaat? Dat leverde heel wat reacties op ! De komende weken ga ik aan de slag met een aantal blogs waarin ik songs bespreek die over veranderen gaan. Wat is daar inspirerend aan? Kunnen we als veranderkundigen iets leren van deze songs?

En om alvast een begin te maken: mijn favoriete song over veranderen is ‘Man in the Mirror’ van Michael Jackson. Voor mij gaat dit nummer over hele grote maatschappelijke problematiek en hongersnood. Michael zingt over wat je daar als individu aan kunt doen. Dat spreekt me aan.

Weet je trouwens wat het verschil is tussen een probleem en een problematiek? Een probleem kun je oplossen; tot een problematiek kun je je verhouden. De ‘vluchtelingenproblematiek’ is een actueel voorbeeld. Als mens en zelfs als land (of zelfs als Europese Unie) kun je die problematiek niet oplossen. Je kunt wél bepalen hoe je je ertoe verhoudt. Barmhartig of gestreng? Optimistisch of pessimistisch?

Binnen een problematiek kun je wel problemen definiëren. Binnen de vluchtelingenproblematiek bestaat bijvoorbeeld het concrete probleem van ‘huisvesting van 40 vergunninghouders in onze gemeente in 2016’. Dat is een probleem waar één of meer oplossingen voor bestaan. Als mens kun je besluiten om iets aan die oplossing bij te dragen. Dat ligt binnen je cirkel van invloed.

Wat heeft dit nu te maken met ‘Man in the Mirror’? Voor mij heel veel. Michael Jackson zingt als eerste zin: “I’m gonna make a change… for once in my life” en verderop: “I’m gonna make it right”. Ondertussen zie je in de videoclip beelden van hele grote problematieken, zoals geweld en hongersnood. Toch zingt hij :’I’m startin’ with the the Man in the Mirror’ en hij spoort ons aan om ‘That Change’ te maken.

Dat is voor mij een inspiratie! Als ik een grote maatschappelijke problematiek op het nieuws zie, weet ik dat dat een problematiek is. Het is heel normaal dat ik daar niets mee kan. Waar ik wel wat mee kan, is een klein stukje van die problematiek: een concreet probleem waar ik een bijdrage aan kan leveren. In plaats van me machteloos te voelen over de vluchtelingenproblematiek begeleid ik nu één vrouw bij haar inburgering en het vinden van werk.

Ook bij veranderingen in jouw organisatie is het slim om met elkaar eerst vast te stellen of het om een probleem of een problematiek gaat. Wat is veel te groot om aan te pakken, en wat kan wel? Dat spaart veel frustratie en stress. Die les had Michael kennelijk ook geleerd.

Ik ben heel benieuwd naar jouw favoriete nummer over veranderen. En waarom dat zo inspirerend voor je is. Wil je mij dat laten weten? De lijst van 10 songs is nog niet compleet! Je kunt nog nieuwe songs nomineren op mijn Facebook pagina of via Twitter. Tot snel!

 

One thought on “Wat zingt Michael Jackson over problemen en problematieken?

Comments are closed.