5 redenen waarom lezen een leider van je maakt

Uit onderzoek blijkt dat we steeds minder tijd besteden aan lezen. Dat merk ik ook. Het wordt snel een gewoonte om ‘s avonds op de bank te Whatsappen in plaats van een boek te lezen. Is er sprake van een ‘leescrisis’? En zo ja, geeft zo’n crisis dan ook weer nieuwe kansen?

leiderschapZelf ben ik van jongsaf aan een liefhebber van lezen. Zodra ik zakgeld kreeg gaf ik dat uit aan pocketboekjes. In het dorp waar ik woonde was de bibliotheek alleen op vrijdagavond geopend. Ik haalde dan het maximale aantal boeken op dat ik mee mocht nemen. De rest van de avond fietste ik dan met een vriendinnetje door het dorp (vooral langs het huis van de leukste jongen uit de klas :-)). Zaterdag begon ik met lezen en zondagavond waren alle boeken uit. Dan was het weer wachten tot vrijdag wanneer de bieb weer open ging.

Sinds die tijd ben ik blijven lezen: studieboeken, boeken over persoonlijke ontwikkeling, filosofie, reizen en creativiteit. Daarnaast allerlei verhalen en ook een beetje poëzie. Tegenwoordig zou je mij een ‘content recycler’ noemen. Ik kan me niet voorstellen (en dat geldt gelukkig ook voor Martin, mijn man) dat ik in een huis zou wonen zonder boekenkast. We hebben boeken in de woonkamer, in de studeerkamer, op zolder. De laatste jaren verorber ik ook weer studieboeken voor de modules en leergangen die ik ontwerp. Ook boeken hebben mij gemaakt tot wie ik ben.

Ik ben niet de enige. Veel ondernemers die ik ken zijn enthousiaste lezers. Datzelfde geldt trouwens voor bekende leiders. Zo was Steve Jobs bijvoorbeeld een groot liefhebber van de dichter William Blake. En roept de jonge leider Malala ons op te poseren met een boek voor de actie #booksnotbullets. Ik durf de stelling wel aan dat juist lezers leiders kunnen zijn. Uit onderzoek blijkt dat er minstens vijf redenen zijn die maken dat lezen helpt om je te ontwikkelen als mens en als leider.

1. Lezen verheldert je denken.

Lezen is één van de meest effectieve manieren om informatie op te doen. Daardoor verbreed je je blik en zie je meer kansen. Lezen geeft je toegang tot nieuwe ideeën en helpt om je analytisch vermogen te ontwikkelen. In Amerikaans onderzoek werd de algemene kennis van lezers en televisiekijkers vergeleken. De lezers wisten meer en waren ook kritischer ten opzichte van allerlei informatie. Lezen verbeteren hun oordeelsvorming.

Het snel kunnen inschatten van een situatie – op basis van beperkte informatie en in beperkte tijd – is een belangrijke vaardigheid voor leiders. Het helpt als je patronen ziet en verbindingen kan leggen tussen gegevens en gebeurtenissen. Zelf heb ik de ervaring dat tijdens het werk er soms ‘zomaar’ informatie in me opkomt. Vaak gaat die informatie over een heel ander onderwerp, maar blijkt wel waardevol te zijn of de juiste snaar te raken in een gesprek. Achteraf realiseer ik me dan dat ik die informatie ergens heb gelezen. Dit is ook de reden dat het juist zo waardevol kan zijn om ‘irrelevant’ te lezen; juist over onderwerpen waar je niet zoveel mee hebt. Daarmee kom je op nieuwe gedachten en maak je verse verbindingen in je hersens

2.  Lezen helpt je anderen beter te begrijpen

Mensen die veel lezen worden vaak gezien als introvert. Maar het is opmerkelijk dat lezen juist je empathie ontwikkelt. Verhalen van anderen geven ons de mogelijkheid om een tijdje ‘in de schoenen van de ander te lopen’. Dat geldt vooral voor romans en biografieën. Er is zelfs onderzoek dat aantoont dat we door lezen echt verbinding voelen met de hoofdpersonen in een verhaal en dat dit zichtbaar is in veranderingen in onze hersens. Kennelijk heeft lezen invloed op onze emotionele intelligentie. En dat is weer een belangrijke vaardigheid voor leiders.

3. Lezen helpt je beter te communiceren

Onderzoek wijst uit dat mensen die lezen kennis maken met 3x zoveel bijzondere woorden als mensen die televisie kijken. Lezen vergroot je woordenschat en dat helpt ongemerkt bij communicatie met anderen. Met een bredere woordenschat kun je immers met meer precisie en nuance communiceren. Een belangrijke eigenschap voor leiders.

4. Lezen vermindert stress

Heb jij ook de ervaring dat je helemaal in een boek kunt opgaan? Als kind zat ik vaak op mijn kamer te lezen. Als mijn moeder dan riep dat we gingen eten gaf ik op de automatische piloot wel antwoord… maar ondertussen las ik gewoon door.  De aanhangers van de  ‘Slow Reading’-beweging hebben het al ontdekt: langzaam een boek lezen reduceert stress. Dit is ook de reden dat veel mensen in bed een boek lezen en daarna heerlijk in slaap vallen.

5. Lezen houdt je brein jong

Onderzoek wijst ook uit dat lezen je mentaal scherp kan houden als je ouder wordt. Het is een soort training voor je brein. Dat is belangrijk voor iedereen, maar zeker voor leiders.

Kortom: ik onderschrijf de conclusie van Michael Hyatt in zijn blog: “If you want to lead, you simply must read.” Ik hoop je daarom te inspireren met mijn komende serie van 5 blogs in 5 weken. Daarin schrijf ik over 5 boeken die voor mij inspirerend zijn in mijn vak. Wil je geen blog missen? Meld je dan hier aan. Je ontvangt dan maximaal 1 blog per week in je mailbox. En…. je wordt meteen een lezer :-).

Trouwens: wat is jouw favoriete boek op dit moment? Ik hoor het graag via mijn FacebookpaginaTwitter of LinkedIn. Tot snel!

One thought on “5 redenen waarom lezen een leider van je maakt

Comments are closed.