De oude Grieken wisten het al: verandering is een constante. Toch is veranderkunde nog een jong vakgebied: het bestaat pas vanaf de jaren ‘50 van de vorige eeuw. Eigenlijk is het vakgebied dus in de puberteit.
Er is meer dat veranderkundigen níet begrijpen en weten, dan wel. Een veranderkundige is iemand die meer bezig is met al-doende-vormgeven dan met uitleggen-hoe-het-zit. Toch is er ook voor de veranderkundige ook heel wat houvast. Allerlei theorieën en concepten uit de veranderkunde zijn eind vorige eeuw door Léon de Caluwé en Hans Vermaak gebundeld in het boek ‘Leren Veranderen’. Het boek is inmiddels een gouwe ouwe in het vakgebied, maar wel één die ik nog regelmatig uit de kast trek. Het beschrijft vijf perspectieven op veranderen aan de hand van vijf kleuren. Het geeft handvatten om verandertrajecten in te richten en laat ook zien waarom veranderen ingewikkeld kan zijn. Het is met recht een handboek voor de beginnende en de gevorderde veranderkundige.
Ik maakte kennis met het boek (dat toen net verschenen was) in 2000. Op dat moment werkte ik bij Wehkamp aan een groot verandertraject met de naam Go-@ll dat gericht was op het verhogen van klanttevredenheid. Het was een prachtige tijd om bij het bedrijf te werken. Sinds 1995 werd al experimenterend gewerkt aan verkoop via Internet. Duidelijk werd dat de nieuwe manier van communiceren met klanten ook een versnelling van de interne processen nodig maakte. Als programmamanager voor Go-@ll werkte ik aan deze verandering; in het begin samen met adviseurs van Twynstra Gudde. Ik heb veel van hen geleerd; bijvoorbeeld het werken met de veranderkleuren uit het boek. In dit filmpje leggen Léon de Caluwe, Hans Vermaak en Petra Haartsen (met wie ik samenwerkte) nog eens uit wat het ‘kleurendenken’ inhoudt.
Voor mij was Go-@ll de aanleiding om mij verder te gaan ontwikkelen als veranderkundige. Ik was gefascineerd door het vak en rondde in 2009 de opleiding tot ‘Master of Change Management’ bij SIOO af. Ik vind het een voorrecht dat ik deze intensieve opleiding heb kunnen volgen. Daardoor is er ook persoonlijk veel voor mij veranderd, waar ik erg blij mee ben. En eigenlijk startte dat dus allemaal met de kennismaking met ‘Leren Veranderen. Dat is wat mij betreft de reden dat dit boek in mijn persoonlijke top-5 van boeken over veranderkunde staat.
In mijn volgende blog neem ik je mee in de wereld van het oudste veranderkunde boek ter wereld. Dat is voor mij nog steeds een inspiratiebron ! Wil je weten welke andere boeken over veranderkunde in mijn persoonlijke top-5 staan? Abonneer je dan op mijn blog. Je ontvangt dan maximaal 1x per week een artikel in je mailbox. Tot snel!
4 thoughts on “Favoriete veranderkunde boeken (1): Leren veranderen”
Comments are closed.