Een schrijvende uil? Waarom ik blog :-)

Heerlijk, in de vakantieperiode heb ik weer eens tijd voor mijn blog. Ik heb het gemist. De afgelopen anderhalf jaar was zó druk met mooie werkopdrachten dat er weinig van bloggen kwam.

Waarom schrijf ik eigenlijk een blog? Het lijkt me leuk om dat eens met jullie te delen. Ik zie twee redenen:

  • plezier ! ik hou gewoon van schrijven en heb dat mijn hele leven al gedaan
  • inzichten delen ! ik ben een soort ‘praktijkfilosoof’ die het heerlijk vindt om inzichten op te doen, te delen en toe te passen

Schrijven met plezier

Als kind schreef ik al aan de lopende band:

  • dagboek (ik heb mijn dagboek van toen ik negen jaar oud was nog, erg leuk. Slotje opengebroken omdat ik het sleuteltje kwijt was)
  • toneelstukjes (ook die heb ik nog, één ervan over buitenaardse wezens voerden we op in groep 6)
  • opstellen (waar ik altijd mooie cijfers mee haalde)

Als middelbare scholier had ik vele penvrienden in Zuid-Korea, de Verenigde Staten, Engeland….. Zoveel Engels schrijven en lezen bracht me ook de liefde voor de Engelse taal met zijn prachtige woorden en uitdrukkingen !

Natuurlijk begon in die tijd ook het verplichte zakelijke schrijven. Opdrachten voor school. Opdrachten op de universiteit. Dat zette zich voort in mijn werk. Met plezier schreef ik:

  • onderzoeksrapporten
  • beleidsnotities
  • handreikingen
  • veranderplannen
  • evaluaties en nog veel meer

Woorden op papier vervliegen. Maar ik was blij te horen dat wat ik schreef vaak écht betekenis kreeg voor mensen. Ze vertelden mij ‘dat ze nog nooit iets hadden gelezen dat zó duidelijk was’. Of dat het hen echt een nieuw inzicht had gegeven. Fijn. Met tussenpozen schreef ik trouwens ook dagboeken, Sinterklaasgedichten, briefjes en kaarten… je kent dat wel. En zeven jaar geleden mijn eerste blog.

Filosoferen & delen

Als ik terugkijk op mijn kindertijd, dan zie ik mezelf ook continu lezen, nieuwe dingen bedenken en die uitproberen. Dat deed ik dan met vriendinnen, want het sociale was heel belangrijk voor mij. Ook daar is eigenlijk niet veel veranderd. Ik ben bijna overal in geïnteresseerd en vind het heerlijk om nieuwe kennis en inzichten op te doen. Op mijn LinkedIn profiel omschrijf ik dat zo :

Ik spaar belevingen, ontmoetingen, nieuwigheden en toevalligheden.

Dat sparen doe ik niet alleen voor mezelf, maar vooral om te delen. Als iets wat ik leer er voor een ander toe doet, dan is mijn dag goed. Zijn dat de genen uit mijn moeders schooljuffen-familie? Mijn schrijvende oud-collega Rebekka ten Dijke noemt het ‘schrijven met betekenis en gevoel’.

Een schrijvende uil

Een paar jaar geleden deed ik een korte test op Internet die een verbazend rake uitkomst gaf.  Mijn archetype bleek de ‘Sage’ (bijzonder, want in het Engels betekent het ‘filosoof’ en in het Nederlands verwijst het naar een oud verhaal). In de test wordt de Sage o.a. verbeeld door een uil. Een paar dingen uit het profiel:

You desire to understand. But understanding ‘how’ or ‘what’ isn’t enough, your ultimate quest is to understand why. People often come to you for advice or a sounding board. You love things that need to be figured out. You naturally invite others to gain deeper understanding of the situations they find themselves in.

Dat is herkenbaar en mensen geven dat ook aan mij terug. Daar ben ik dankbaar voor en daarom schrijf ik ook mijn blog. Met plezier én omdat ik hoop dat het er voor jou toe doet !