Besturen met 140 tekens

ImageWe leven in een spannende tijd. Naast de traditionele democratie ontstaat een ‘netwerkdemocratie’ waarin mensen en bedrijven op een gelijkwaardige manier met elkaar en de overheid samenwerken. Van bestuurders en professionals in de publieke sector vraagt dat dat dat ze met één been in de ‘klassieke’ overheid blijven staan en met het andere been in de netwerkdemocratie stappen.

Hoe doe je dat? Een inspirerend praktijkvoorbeeld daarbij is voor mij burgemeester Michael Sijbom van de gemeente Losser. Regelmatig wordt een kaart gepubliceerd van gemeentes met een Twitterende burgemeester: de Burgemeestersindex. Op die kaart zie je in het uiterste oostpuntje van het land een donkergroen vakje. Dat betekent dat daar de meest intensief Twitterende burgemeester van Nederland woont en werkt.

Michael Sijbom is iemand die met twee benen in de ‘klassieke’ overheid én in de netwerkdemocratie staat. Hij is is actief op Twitter, Facebook en andere media en heeft duizenden volgers.  Sijbom heeft als doel om in de gemeente de verbinding te versterken én om Losser (dat relatief veel inkomsten uit toerisme heeft) in heel Nederland op een positieve manier op de kaart te zetten. Zijn visie op de rol van een burgemeester in de netwerkdemocratie heeft hij uitgewerkt in een Prezi.

Wil je inspiratie opdoen uit meer praktijkvoorbeelden van innovatieve samenwerking tussen overheid en burgers? Lees dan mijn praktijkboek Beter met Burgers: waarom samenwerken met burgers gemakkelijk is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *