Soms moet je veel inleveren, terwijl het weinig oplevert

quote1Ken je deze tegeltjeswijsheid? “Alleen ga je sneller, samen kom je verder”.  Managementtrainers en leidinggevenden gebruiken deze tekst om het belang van samenwerken aan te geven. Samenwerken wordt dan gepresenteerd als iets wat per definitie veel oplevert. Toch ken jij uit de praktijk waarschijnlijk ook de andere kant. Samenwerken tussen organisaties leidt ook tot hogere kosten, communicatieproblemen, trager lopende processen, klachten van klanten en soms het einde van één van de samenwerkingspartners.

Het zou veel waard zijn als je bij de start van een samenwerking al weet of je inderdaad samen verder gaat komen. En of dat voor alle partners in de samenwerking echt ook winst oplevert.

Immers, als je de wijsheid “Alleen ga je sneller, samen kom je verder” vertaalt naar de metafoor van een reis, dan zou dat als volgt werken.  Organisatie A kan in haar eentje binnen drie werkdagen van Groningen naar Venetië reizen. Organisatie B kan in haar eentje binnen drie werkdagen van Arnhem naar München reizen. Wanneer ze samenwerken wordt het mogelijk dat zij samen in vijf werkdagen naar Athene reizen. De vraag is nu: is samen in Athene aankomen voor zowel organisatie A als B een verbetering? En hoe groot is die verbetering dan? Geldt voor beiden dat 1 + 1 = 3 ?

Vorige week leidde ik een groepsgesprek tussen professionals die vanuit zes verschillende organisaties samenwerken aan de aanpak van een complex maatschappelijk probleem. Ik vroeg hen een rapportcijfer te geven aan het resultaat van hun samenwerking. Hoe ver waren ze gekomen?

Opleveren & inleveren

Onafhankelijk van elkaar gaven ze aan het resultaat van hun samenwerking een rapportcijfer 7. Als reactie daarop zei één van de deelnemers: “Ja, we zijn ver gekomen, maar wie samenwerkt moet altijd autonomie inleveren”. Waarop een ander reageerde: “Ik zie nu ineens dat we allemaal autonomie hebben ingeleverd, behalve jij. Eigenlijk staat jouw doel bij deze samenwerking voorop en hebben we ons vooral ondergeschikt gemaakt aan jouw doel. Wij hebben autonomie ingeleverd en vooral jij hebt veel aan resultaat gewonnen”. Wat gebeurde er na die openharige uitspraak? Meer daarover in mijn volgende blog.

Herken je dit? Zijn de kosten en opbrengsten van samenwerking in jouw geval ook ongelijk verdeeld? Hoe ga je daar als professional, samen met je samenwerkingspartners, mee om?

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *