Wanneer is een project ‘af’ ?

plaatje boekHet is inspirend om bevriend te zijn met mensen die heel anders zijn dan jij zelf.  Zo heb ik in mijn vriendenkring een paar kunstenaars.  Eén van hen vertelde me laatst dat het moeilijkste van het maken van een kunstwerk is: bepalen wanneer het ‘af’ is. Als je te vroeg stopt met aanpassen en fijnslijpen, is het werk niet wat het had moeten zijn. Als je te laat stopt, kan het zijn dat je de essentie van het kunstwerk verliest.

Ik zag meteen de analogie met mijn eigen projecten. De afgelopen drie maanden heb ik gewerkt aan het maken van een eboek en een online cursus. Dat is voor mij een nieuwe stap in de ontwikkeling van mijn bedrijf. Sinds vorige week staat het eboek online en kunnen mensen het boek bestellen of zich aanmelden voor de cursus.

In de laatste week voor de afronding merkte ik, dat ik constant nog kleine verbeteringen bleef aanbrengen. Het voelde kwetsbaar om voor het eerst mijn boek aan de wereld te tonen. Moest er toch niet nog iets meer tekst in, of juist iets eruit? Ik bleef ermee bezig. Wat mij uiteindelijk hielp is dat ik een deadline had bepaald: 1 september. Op die dag was het eboek gewoon af en 2 september kwam het op de site te staan.

Ook in organisaties is het vaak moeilijk om vast te stellen wanneer een project of verandering ‘af’ is. Ik heb meegemaakt dat projecten veel te vroeg stoppen. Er is dan een nieuwe werkwijze ontwikkeld, maar niemand heeft er nog echt mee leren werken. Voor het projectteam is het project af, maar voor de medewerkers die met de nieuwe werkwijze gaan werken, begint het pas.

Projecten in organisaties kunnen ook te laat stoppen. Een projectteam blijft maar aan de slag met vragen van gebruikers, het oplossen van kleine problemen, het aanpassen van het proces….. Terwijl dat allang onderdeel had moeten zijn van het gewone werk.

De vraag: ‘wanneer vinden we dat het project af is’? is dus een hele essentiële vraag voor een projectleider, adviseur, zelfstandig ondernemer of kunstenaar. Weten wanneer het moment daar is om te stoppen is een kunst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *